Meer

LogoKunstCultuurHuizen
LogoKCH_Thumb.jpg
woensdag 22-02-2017
Unieke mix van kunst- en cultuuractiviteiten
Theater 'De Boerderij'
Hellingstraat 9 Huizen
LogoKCH_Thumb.jpg
woensdag 29-03-2017
Unieke mix van kunst- en cultuuractiviteiten
Theater 'De Boerderij'
Hellingstraat 9 Huizen

Typisch Holland

Typisch Holland!
24 mei t/m 15 september 2012
 
De tentoonstelling Typisch Hollands!is deze zomer in het Huizer Museumte zien.
Molens, tulpen en klompen, haring, Delfts blauw, ‘kopje koffie’ en spruitjes. Hedendaagse kunstenaars geven met één of meerdere werken hun persoonlijke - vaak speelse en ironische - kijk op het clichébeeld van Nederland in diverse technieken en materialen: schilderijen, fotografie, keramiek, mixed media, textiel en videokunst.
 
Met enige variatie op de beroemde uitspraak van prinses Maxima: typisch Hollands bestaat niet.
Of wel? Zodra je de grens passeert is er geen vergissing meer mogelijk: we zijn weer thuis, dit is Nederland. En dat komt niet alleen door de plaatsnamen en de nummerborden. Zodra je het benoemt, worden het clichés, maar toch. Het grappige is, dat veel dingen die als typisch Hollands ervaren worden, uit een – ver – buitenland komen. De oorsprong van ons Bintje ligt in Peru en tulpen komen uit Turkije.
 
Vincent van Ojen en Theo Leijdekkers maken monumentale ‘portretten’ van tulpen. Van Hanneke Giezen zijn er diverse porseleinen tulpenklompen. Ook Nanon Morsink en Linda Vloedgraven hebben zich op de klompen gestort, Linda heeft er Delftsblauwe, bijna oosterse sloffen van gecreëerd en Nanon heeft zich laten inspireren door geitenwollensokken. En wat te denken van de Postzaktassen van Sacha Wendt of het Lucifertafeltje van Kees Moerbeek. Een prachtig weids landschap, een houtsnede van Vincent van Ojen en een spruitje van Mario ter Braak. Diepgroen en satijnachtig glanzend is het een ‘gespierde’ schoonheid. Peter Boersma toont een lange tafel waaraan de ‘aardappeldaters’ plaats kunnen nemen. Erica Scheper maakt opvallende schilderijen en tekeningen die doen denken aan de films van Alex van Warmerdam. Te veel caravans bij elkaar in een sfeervol bos. Frank Lisser toont uniforme huizen in een keurig aangeharkte Vinexwijk en het typisch Hollandse bushokje in desolate duisternis.
Patrick Bergsma laat in een vierluik naast het gezellige “bakkie doen” wat minder aangename onderwerpen zien: comazuipen en voetbalhooligans, vervat in ‘opgeblazen’ Delftsblauwe tegels van een bij een meter.  Diederick Kraaijeveld heeft van oud sloophout een pracht portret gemaakt van een jonge koningin Beatrix. De illustratrice Ien van Laanen maakte Oer-hollandse 60 tegeltjes.
 
Natuurlijk laat het museum naast de Typisch Hollandse producten, ook de typisch Huizense aspecten zien: Het Huizer melkmeisje, de Zuiderzee, het Huizer Mannetje, de Huizer klederdracht en enkele Huizer schilders die het Oude dorp hebben vastgelegd.
 
Patrick Bergsma, Peter Boersma, Mario ter Braak, Sietske Bosma, Beatrix Frederiks, Hanneke Giezen, Marianne van Heeswijk, Diederick Kraaijeveld, Ien van Laanen, Theo Leijdekkers, Frank Lisser, Els Maasson, Edith Madou, Mels van der Mede, Kees Moerbeek, Nanon Morsink, Vincent van Ojen, Erica Scheper, Tineke Tukker, Linda Vloedgraven, Reina de Vries en Sacha Wendt geven samen een ‘typisch Hollandse’, eigenzinnige kijk op wat Nederland Hollands maakt.
 
Deze tentoonstelling is in samenwerking met Kunstbureau Albion Putti en Museum Nairac te Barneveld georganiseerd.
 
Het Huizer Museum, Achterbaan 82, 1271 TZ Huizen, www.huizermuseum.nl
Tel: 035-5250223, info@huizermuseum.nl

Open: dinsdag t/m zaterdag van 13.30-17.00 uur.